Fairtrade, omdat we meer dan ooit nood hebben aan verbondenheid

De wereld moet de mens weer centraal stellen. We hebben nood aan verbondenheid en dus aan bruggenbouwers. We hebben nieuwe modellen nodig, actie en concrete oplossingen.

Fairtrade is geen romantisch idee uit het verleden, maar een model dat oplossingen biedt voor de problemen van vandaag. Fairtrade maakt het concreet mogelijk om menselijkere handelsrelaties uit te bouwen.

Er is verbondenheid tussen de Belgische burger en de boer in het Zuiden, die zijn voedsel produceert. Gezien de evolutie van de verkoop van Fairtrade producten in België, wordt die band elke dag sterker.

Maar we werken ook elke dag aan verbondenheid met onze fabrikanten, onze verdelers, het maatschappelijk middenveld en de politieke wereld.

We smeden banden met diverse activiteiten, die allemaal bedoeld zijn om de mensen dichter bij elkaar te brengen: van de World Fairtrade Challenge in bedrijven naar het delen van ‘guilt-free pleasures’ tijdens de Week van de Fair Trade, tot de sensibiliseringsacties in de klassen van de lagere school.

Je zou Fairtrade kunnen omschrijven als een grote machine, als een doeltreffend systeem om de armoede te bestrijden en opnieuw meer gerechtigheid te brengen in de wereldhandel. Dat klopt. Maar laat ons vooral de essentie niet vergeten: we zetten de boer en alle menselijke schakels opnieuw centraal in onze consumptie.

En dat doen we niet alleen. We genieten de steun van DGD en 11.11.11 en werken samen met een heleboel partners waaronder Vredeseilanden, BTC, Oxfam Wereldwinkels/Magasins du Monde en onze licentiehouders. En last but not least: duizenden consumenten en kritische burgers, wereldverbeterende kinderen, leerkrachten en positief-activistische studenten scharen zich achter de Fairtrade principes. Samen bouwen we bruggen naar een betere toekomst.

Nicolas Lambert, Director Fairtrade Belgium