Elke Fairtrade organisatie in het Zuiden krijgt jaarlijks een bezoek van FLO-cert. Tijdens de controle verzamelt FLO-cert ook een heleboel informatie die je kan nalezen in het Monitoring & Evaluation Report van Fairtrade International. Hier vind je de belangrijkste bevindingen van de controles in 2015, geanalyseerd in 2016:

Het aantal boeren en arbeiders is in 2015 zo goed als stabiel gebleven. We tellen momenteel 1,66 miljoen boeren en arbeiders. Ook het aantal Fairtrade gecertificeerde organisaties bleef zo goed als stabiel. Dit is een bewuste strategie omdat Fairtrade zich wil focussen op de boeren en arbeiders die reeds met ons werken. We willen hen zo goed mogelijk ondersteunen om de impact te maximaliseren.

Bron: CODIMPACT monitoring data set 2015

Geen groei in boeren of organisaties, maar zeker wel in de verkoop van Fairtrade producten en de premie die dat met zich meebrengt.  Dit is het extra bedrag dat organisaties krijgen bovenop de minimumprijs en dat ze investeren in projecten waar de hele gemeenschap achter staat. In het algemeen steeg de Fairtrade premie met 10% en de verkoop met 14%. Dit was vooral een gevolg van een sterke stijging voor bananen, koffie, cacao en bloemen.

Bron : CODIMPACT monitoring data set 2015

Bron : CODIMPACT monitoring data set 2015

Eind 2015 waren er Fairtrade organisaties in 75 landen. Het laatste land dat Fairtrade vervoegde was Tajikistan. Terwijl het aantal Fairtrade boeren en arbeiders licht steeg in Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, daalde het lichtjes in Azië. Iets meer dan twee derde van de Fairtrade boeren en arbeiders wonen in Afrika en het Midden-Oosten.

Kopepi Ketiara Indonesia“De hele wereld voelt vandaag onzekerheid op economisch vlak. In dat klimaat is zelfs een kleine groei een grote verwezenlijking. De cijfers in dit monitoringrapport motiveren ons om onze inspanningen nog verder te vergroten en zo Fairtrade boeren en arbeiders verder te versterken. Zij moeten uiteindelijk een eerlijk deel van de internationale aanvoerketens krijgen. Er zijn geen snelle eenvoudige oplossingen, maar het goede nieuws is dat Fairtrade positief blijft evolueren.” Nicolas Lambert

Meer info op www.monitoringreport2016.fairtrade.net