Jaarverslag 2016

Introductie

Als we naar de wereld om ons heen kijken, bestaat de verleiding om in doemdenken te vervallen. Toenemend populisme, herhaalde schandalen, het individu dat steeds meer terugplooit op zichzelf,… Anderzijds is dit een gedroomde gelegenheid om precies het omgekeerde te doen en te tonen dat het ook anders kan.

Fairtrade in het Zuiden

Een positieve impact voor de boeren in het Zuiden, daar werken we elke dag aan. Het aantal boeren en arbeiders in Fairtrade steeg de laatste jaren niet veel, maar dat had alles te maken met onze focus: ervoor zorgen dat de bestaande Fairtrade boeren zo sterk mogelijk in hun schoenen komen te staan. Daarom steeg zowel de verkoop als de premie voor Fairtrade boeren en arbeiders.

Fairtrade's heeft impact op de levens van

((1500000)) +

boeren en arbeiders

Fairtrade in België

2016 was een heel sterk jaar voor Fairtrade in België. De engagementen van bedrijven en consumenten zorgden samen voor een totale omzet van 134 miljoen Euro en 2,1 miljoen Euro premie voor de boeren in het Zuiden.

Verbinden

Mensen samenbrengen is hét sleutelwoord van Fairtrade. Consumenten, bedrijven, organisaties, scholen, universiteiten en supermarkten bundelen hun krachten om de verandering te brengen die ze willen zien in de wereld. Dit doen we d.m.v. campagnes, acties en online media op maat.

Lobbyen voor Fairtrade

Eerlijke handelsregels, zowel in de wetgeving als in het aankoopbeleid van overheden en bedrijven, daar zetten we op in! Want hoe handig zou het zijn dat handelspraktijken vanzelf fair verlopen? Dan hoeven we geen label meer uit de kast te halen! De SDG’s zetten alvast de toon voor de komende jaren.

Financiën

Waar komen onze middelen vandaan en hoe geven we ze uit? En met welke balans sloten we 2016 af?